TIMELESS TURKIJE

Deze reis wordt in 2019 georganiseerd bij voldoende belangstelling. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

HITTIETEN TOUR

Met onze Hittieten tour volgt u het spoor van een verdwenen beschaving. In het 2e millennium v.Chr. waren de Hittieten een van de grote machthebbers in het Nabije- en Midden-Oosten.

Grote tegenstrever van de Hittieten waren de Egyptenaren. Bij de Syrische stad Kades vocht de Hittitische koning Suppiluliama tegen de Egyptische farao Ramses II.

U bezoekt de voormalige hoofdstad van de Hittieten, Hattuša.

In de directe omgeving liggen het openlucht heiligdom Yazilikaya en Alaca Hüyük.

De reis gaat verder naar het zuiden, waar de Hittitische steden ook in het 1e millennium v.Chr. een bloeiperiode door maakten. Afhankelijk van de veiligheidssituatie ter plekke wordt bekeken welke ruïnesteden in het zuiden (zoals Karkamis, vrijwel direct aan de grens met Syrië) bezocht kunnen worden.

De natuurlijke omgeving van de ruïnesteden zal diepe indruk op u maken. Ook het verschil in omgeving tussen het Anatolische hoogland en zuid-Turkije is bijzonder.

Op dag 1 vliegen we vanuit Nederland naar Ankara. Op het vliegveld wordt u opgehaald en reizen we allereerst naar het museum of Anatolian Civilisations in Ankara. Dit is het belangrijkste archeologische museum van Turkije. Ook doen we de oude citadel aan. Nadat we het mausoleum van Atatürk hebben bezocht, vertrekken we naar Çorum/ Bogazköy, gelegen in de hooglanden van Anatolië om te overnachten.

Doordat we in Çorum overnacht hebben, is er op dag 2 voldoende tijd om de voormalige hoofdstad van de Hittieten, Hattuşa, te bezoeken. Deze ruïnestad strekt zich over een uitgestrekt gebied uit. Ook bezoeken we het rotsheiligdom Yazilikaya en Alaca Hüyük. Na al deze indrukken en de schitterende natuur in ons opgenomen te hebben, vertrekken we naar Cappadocië.

De 3e en 4e dag van deze tour verblijven we in Cappadocië. De streek is vooral bekend vanwege de woningen en kerken uitgehakt in de rotsen, maar ook vanwege het grillige vulkanische landschap. De Hittieten zijn hier minder zichtbaar, maar enkele ondergrondse steden zijn (deels) door hun aangelegd.

Vanuit deze streek rijden we op dag 5 naar Kayseri om daar het museum te bezoeken. Vlakbij de stad liggen de opgravingen van Kültepe. De resten van deze site dateren uit het 2e millennium voor Christus. Hier werd onder andere de ‘dolk van Anitta’ gevonden, met daarop de oudst bekende inscriptie uit het Hittitisch. We bezoeken ook een oude pleisterplaats voor karavanen: Karatay Han. Vervolgens reizen we door naar Malatya.

Op dag 6 bekijken we een aantal plekken in Malatya, maar gaan we ook naar Aslantepe, een beroemde vindplaats daterende in het 1e millennium voor Christus waar de (neo-)Hittieten woonden. Vandaag gaan we ook naar Nemrut Dağ, de tombe van koning Anthiochos van Commagene. Dit is geen Hittische vindplaats, maar een plek die u gezien moet hebben! Zowel de tombe als de stenen beelden als de ontzagwekkende natuur maken dit een zeer bijzondere ervaring.

Op dag 7 bekijken we het museum van Malatya om vervolgens door te reizen naar Gaziantep. Dit is qua sfeer eigenlijk meer een oosterse of Arabische stad. We bezoeken dan ook de beroemde markt van Gaziantep met alle geuren, kleuren en specerijen van de Arabische wereld.

Op dag 8 bezoeken we het mozaïek museum. Dit museum is enkele jaren geleden gebouwd om de mozaïeken van de nabij gelegen stad Zeugma (Romeinse tijd) te huisvesten. U kunt hier de zeer goed bewaarde mozaïeken en fresco’s vanuit alle gezichtshoeken bekijken. Na het museum reizen we door naar Yesemek. Over deze plaats uit de neo-Hittitische periode zijn de meningen verdeeld. Ter plekke wordt verteld dat het een atelier betreft waaruit de nabij gelegen steengroeves stenen werden gedolven die hier in ruwe vorm werden uitgehouwen tot sfinx, leeuw e.d.. Het is echter ook goed mogelijk dat in Yesemek sprake is van een nog niet opgegraven stad waarvan tot nog toe alleen het beeldhouwwerk is teruggevonden. We overnachten in Antakya.

Op dag 9 bezoeken we het net geopende mozaïek museum in Antakya. Ook bekijken we een aantal bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd die hier in de buurt te vinden zijn.

Op dag 10 staat het bezoek aan Karatepe op het programma. Dit is een zeer bijzondere plek uit de neo- Hittitische periode. Niet alleen zijn hier grote orthostaten met beeldhouwwerk te zien, maar op deze plek is ook een pilaar met inscripties in meerdere talen gevonden waardoor de neo-Hittitische taal uiteindelijk ontcijferd kon worden. Ook de ligging in de bergen, met uitzicht op een snelstromende rivier is erg fraai. Ook bezoeken we vandaag de antieke stad Kastabala.

Op de laatste dag vertrekken we naar Adana. Alvorens u naar het vliegveld wordt gebracht, bekijken we het archeologisch museum van Adana en enkele andere bezienswaardigheden.Uitzicht vanaf Hattuša op Bogazköy


Bogazköy, museum

Ankara, citadel